sreda, 2. marec 2011

Žabe*

Pred časom sem brala zelo zanimiv članek v eni izmed britanskih 'glossy' revij, mislim da je bila Elle ali Vogue. Prispevek je opozoril na bistveno razliko v stališču, ki ga Evropejke (k njim štejemo tudi Otočanke) in Američanke zavzemamo glede hlačnih nogavic. Hlačne nogavice, debele najlonke, še najbolj po domače pa kar žabe, so za ženske v Sloveniji in Evropi nekaj, kar nosimo pravzaprav polovico koledarskega leta. Debele žabe so pač nujna stvar, ki nam zaradi temperaturnih in vremenskih pogojev omogoča, da lahko tudi pozimi nosimo krila in obleke. Menim, da debele črne žabe (zares goste, najbolj kakovostne in najbolj neprosojne naj bi bile znamke Wolford) nikoli ne bodo 'out', ker pristajajo vsakemu outfitu ter iz še tako 'nemogočih' nog naredijo laskavo črno silhueto. Tako je, žabe so fashion statement, črne pač čista klasika, nikakor pa ne gre zanemariti tudi drugih barv, ki jih lahko kombiniramo glede na barvo čevljev in outfita. Za prehodni čas (pomlad, jesen) so žabe ponavadi tanjše in pogosto teksturirane (drobna ali večja mreža, čipka, drugi drobni vzorci) – v tem primeru delujejo bolj mladostno od navadnih tankih najlonk kožne barve, ki so izrazito damske ter kot take zapovedane za uradne službene priložnosti in kodekse oblačenja (službeni 'kostim dress code', protokolarni dogodki, svečane večerje ipd.).

Sama si zime ne predstavljam brez svojih debelih žab, pa ne le zaradi mraza, temveč tudi zato, ker so mi žabe zelo všeč in jih ne jemljem kot nujno zlo, ampak kot element outfita.

(fotografije: Tina Martinec Selan)

Modno ozaveščene Američanke na drugi strani, pa bi raje žrtvovale svoje zdravje, kot pa oblekle žabe, tako je poročal članek. Ne govorimo le o milih klimatskih področjih, kot je Los Angeles, govorimo tudi o mestih, kot je New York, kjer ne boste videli gala zabave ali popularne prireditve za družabno smetano, kamor bi dama (Američanka) prišla v žabah. Čeprav je zunaj leden mraz ali celo naletava sneg, bodo ženske tam oblekle svečano obleko in odprte čevlje, čez ramena pa morda bolj zaradi okrasa ogrnile krzneno ogrinjalo ali plašč. Njihove noge so seveda zaradi vse leto trajajočega razkazovanja vedno v brezhibni kondiciji, kar pomeni lepo tonirane (za kar poskrbita fitnes in aerobika), brez ene same dlačice, ravno prave karamelne barve in sveže pedikirane.

(fotografija: tressugar.com)

Resnično ne razumem tega, kako lahko Američanke pustijo biti brez žab tudi svojim hčeram – vsakič znova se tako čudim fotografijam Suri Cruise, ki ob varuški ali mami Katie, oblečeni v puhovko in 'uggice', stopiclja z golimi nožicami. Mislim, da je pravi izraz 'seriously underdressed'.

(fotografija: suricruisefashion.blogspot.com)

*V objavi sem zavestno uporabljala popačenko 'žabe', čeprav je neknjižna in se moja lektorica ob tem drži za glavo ;). Meni pa se izraz zdi mnogo aktualnejši ter predvsem bolj praktičen kot 'hlačne nogavice', izraz 'najlonke' pa se mi zdi rezerviran za tanjše hlačne nogavice, hočem reči žabe :D.

9 komentarjev:

  1. sem Za žabe, ki naredijo nogo lepo in jo toplo objamejo :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Tudi Irke in Angležinje sredi največjega mraza ponosno razkazujejo svoje gole noge. Le kdo bi jih lahko razumel?!

    OdgovoriIzbriši
  3. Tina, super slikca - tvoje noge zmagajo;)
    Jaz si zime brez debelih črnih žab ne predstavljam, še manj pa brez žab - pa saj bi zmrznila!
    Ob slikah Suri sem se sama velikokrat isto vprašala...ubošček:-(

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja, sem ravno hotela pripomniti, da Otočank definitivno ne smemo šteti zraven, ker so celo zimo golonoge.

    OdgovoriIzbriši
  5. žal ne najdem revije, v kateri je bil dotični članek, vendar sem 200% prepričana, da ga je pisala Angležinja v prvi osebi, s tem da je imela izkušnje z obeh strani Atlantika, ker se je poročila in preselila v ZDA. tako da si res nisem izmislila ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Mogoče se je njej zdel velik razkorak med UK in ZDA, vendar je z vidika nošenja žab tudi med UK in celinsko Evropo enormen.

    OdgovoriIzbriši
  7. zagotovo, kot tudi v okusu in stilu nasploh. zadnjič sem brala kolumno Braneta Kastelica, ki je rekel, da ko zjutraj pelje otroke v vrtec in šolo, pri mamicah takoj ve, katera je 'native English' in katera 'priseljenka'. da so Britanke zanemarjene, z mastnimi lasmi in v trenirkah, tujke pa že navsezgodaj urejene, diskretno naličene in dišeče ;) Brane bo že vedel ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Jaz namesto žab nosim leggingse - žab sploh ne maram. Glasujem za več izbire med brezstopalnimi žabami!

    OdgovoriIzbriši