petek, 11. marec 2011

Vprašanje bralke: Kakšna rdeča šminka bi bila zame?

Odpiram novo rubriko v blogu, kjer bom odgovarjala na stilska vprašanja in dileme bralk, ki jih prejmem na mail. Kot prvo sem izbrala bralko Teo.

Draga Tina,
spremljam tvoj blog in se prav razveselim vsakega novega vnosa. Všeč mi je, ker ponujaš res uporabne nasvete. Točno takšnega bi potrebovala sedaj :). Že kar nekaj časa iščem Pravo Rdečko Zame in se nikakor ne morem odločiti med vso silno poplavo odtenkov, prekrivnosti, znamk.
Imam dokaj svetlo polt, bolj rumenkasto kot rozkasto, pegic nimam, porjavim hitro. Naravna barva las je takšna neopazna rjava, pobarvana sem na toplo rjavo z rahlim rdečkastim pridihom. Obrvi in trepalnice imam svetle, oči zeleno modre (bolj proti zeleni). Ustnice imam dokaj temne, malinove. Pošiljam ti tudi fotografijo brez ličil, da boš lahko ocenila, kakšnih 'barv' sem. Katere barve bi bile zame? Morda pride v poštev kakšna šminka iz marčevske Elle na strani 82?
Hvala ti za pomoč, res si od sile:)!

Tea

(fotografija: bralka Tea, arhiv Tine Martinec Selan)

Draga Tea, hvala za tvoje vprašanje. Glede na tvojo fotografijo in tvoj opis (svetla koža s toplim rumenim podtonom, svetlo modro zelene oči, rjavkasti lasje in svetle trepalnice ter obrvi) bi rekla, da je glavna značilnost tvoje koloristike jasnost (clear) in na drugem mestu toplina (warm). Imaš pravzaprav srečo, ker lahko izbiraš tako med nevtralnimi kot tudi toplimi in hladnimi odtenki rdečih šmink. Naj to utemeljim. Ker ti pri oblačilih pristajajo odtenki živo rdeče, škrlatne, rubinaste in malinove (ki so vse hladne rdeče), bi lahko take odtenke uporabila tudi pri šminki ali glosu. Ker pa imaš kožo s toplim rumenim podtonom in lase, ki že po naravi nekoliko vlečejo na rdečkasto rjavo, si lahko privoščiš tudi rdečke, ki vlečejo na toplo, npr. koralno ali rahlo opečnato. Sama bi ti vseeno svetovala, da se ozreš za hladnimi rdečimi odtenki — ker imaš že po naravi precej močno pigmentirane ustnice in ta barva vleče na malinasto, bi se jaz na tvojem mestu vsekakor ravnala po tej tvoji naravni danosti.
Sedaj pa še h konkretnim odtenkom. V marčevski Elle je predstavljenih kar nekaj odtenkov šmink, ki pa bolj kot ne vlečejo bodisi na zelo fuksijasto roza ali na drugi strani na izrazito koralno oranžno. Vseeno se zdi, da z izbiro šmink pod številkami 1, 2, 5, 9 in 14 ne bi zgrešila.

(fotografija: Tina Martinec Selan iz Elle Slovenija, marec 2011, str. 82)

Poleg teh iz Elle ti svetujem še ogled naslednjih šmink: Guerlain KissKiss 525 – Folie de grenat, Bourjois Sweet Kiss 54 – Rouge glamour , Guerlain KissKiss 321 – Rouge Broderie in Chanel Rouge Allure 18 – Sexy. Prvi dve sta zelo pigmentirani in prekrivni (morda kot taki primerni za zvečer ali za tiste, ki so vajene nositi rdečo šminko tudi čez dan), zadnji dve pa malce manj ter imata opazen malinasto – berry podton, zato bi ju z lahkoto nosila tudi čez dan, četudi morda rdeče sedaj še nisi vajena.

(na fotografiji od leve proti desni: Bourjois Sweet Kiss 54, Guerlain KissKiss 321, Chanel Rouge Allure 18; fotografija: Tina Martinec Selan)

9 komentarjev:

  1. Kako zelo uporaben vnos v blog, ki ga bom z veseljem posredovala mami, ki ima podoben kolorit kot Tea. Se že veselim novih objav in predlogov za tople šminke, da najdem, kakšno lepo rdečko tudi zase. Kar tako naprej. Z veseljem te berem vsako jutro ob kavi, Tina.

    OdgovoriIzbriši
  2. Se strinjam, nadvse uporabno! Tudi mene mikata drugi in tretji odtenek na zadnji slikci, morda bi bila tudi zame primerna?

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala Katja, me veseli :)!
    Špela, mislim, da ja :).

    OdgovoriIzbriši
  4. Tina, to je pa super ideja za bogatitev bloga in še boljši nasveti Tei, bravo!
    Tea, kar opogumi se:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Poročilo: šla v Müllerja z listkom, Chanella Allure 18 niso imeli sploh, enako KissKiss 525, sem pa NAVDUŠENA nad KissKiss 321 in ker nisem bila ziher, kdaj bom spet v filingu za brskanje med rdečkami, sem si za vsak slučaj kupila še Bourjois. Čeprav, se mi zdi, da sem prišla na okus :)
    Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  6. odlično, Tea :) se mi je zdelo, da ti bo KissKiss 321 všeč, ker je v bistvu napol glos za moj okus, in tisti velik shimmer na ustnicah zelo lepo, vabljivo malinasto pride. Bourjois imaš lahko 'za zvečer', sicer je pa to zelo lepa rdečka, na tebi gotovo pride klasična, taka taprava. hvala za feedback.

    OdgovoriIzbriši
  7. Tina, jaz sem si ogledala šminke in se mi zdi, da bi bila zame KissKiss 568, če boš kaj po Muellerju hodila... ?

    OdgovoriIzbriši
  8. špela, bi bila ok :) sicer je zelo svetla ;), ampak na naravni svetlobi primerno hladna, da bi ti pristajala.

    OdgovoriIzbriši
  9. Tina, hvala, bom šla v nabavko :) to bom vsaj vestno nosila, ker je naturska in se ne bo tolk opazilo, če jo mal dol pojem ;)

    OdgovoriIzbriši