torek, 22. marec 2011

Kritično oko: rdeča preproga Viktorjev

Pred nedavnim smo imeli priložnost na podelitvi Viktorjev videti in ocenjevati slovenske zvezde na rdeči preprogi. Izbrala sem nekaj primerov za moj okus najslabše oblečenih žensk na tej prireditvi, ob vsaki pa objavljam tudi nazorno razlago, kaj je bilo z outfitom narobe.

Najprej si poglejmo Nuško Drašček. Nuška ima zahtevno postavo, pri kateri je treba poudariti obline, skriti nekaj odvečnih kilogramov ter zaradi njene višine stremeti k temu, da bi postavo čimbolj raztegnili v vertikalni smeri. Njen outfit, sestavljen iz kratke črne jaknice ter obleke pudraste barve, ne naredi ničesar od naštetega. Črna jaknica deluje glede na obleko (pre)težko in preširoko, zapenjanje pod vratom pa je popolnoma napačno za njeno postavo z velikimi prsmi. Gumb pod vratom razbije linijo vrat-dekolte in ji glavo navidezno dobesedno poreže stran od telesa. Dekolte je v obleki sicer zapeljiv, a ker ima Nuška že tako ali tako zavidljive obline, ji prsi ni treba dodatno poudarjati in stiskati (push-up učinek). Dolžina obleke je napačna za njene noge, saj se konča na širšem delu kolen, namesto da bi se končala tik pod koleni, kjer ima Nuška najvitkejši del nog tako bi bile njene noge videti bistveno vitkejše. Tudi izbira svetlečih najlonk je napačna, saj zaradi svojega sijaja in odbojnosti dodatno privlačijo pogled in svetlobo ter s tem optično ustvarijo širino.


Danica Lovenjak
si je izbrala dolgo belo obleko z drapiranim detajlom in broško na trebuhu. Tudi Danica je ženska z zavidljivimi oblinami, ki ji preširoka in neprilegajoča obleka doda nelaskave kilograme ter odvzame definicijo njeni postavi. V spodnji obleki bi se tako lahko skrivalo marsikaj; od vitke ženske s poudarjenimi prsmi in boki do starejše obilnejše 'matrone' — tega ne vemo, ker postave pod toaleto, spominjajočo na rjuho, sploh ne vidimo. V dani situaciji bi marsikaj naredilo že skrbno oženje spretne šivilje, sama pa bi ji odstranila tudi skoraj do vratu zapeti del obleke in namesto tega pokazala nekaj dekolteja. Tudi barva obleke snežno bela za njeno koloristiko ni najboljša in bi ji bolje pristajala taka bela, ki bi imela v sebi primes smetanove ali tople kremne barve. Črni čevlji ne pristajajo poleg ne po barvi ne po modelu, prav tako tudi ne črna torbica.


Regini njena prevelika črna obleka ni naredila usluge na nobeni 'fronti'. Črna barva je za njeno rdečelaso koloristiko popolnoma napačna, čeprav jo pevka tudi sicer zelo rada nosi. Zaradi majhne, drobne postave jo predolga obleka brez definicije dobesedno 'požre'. Črno ogrinjalo deluje neurejeno, vrženo čez ramo kot odeja pa je tudi neprimerno za rdečo preprogo. Celoten učinek outfita je težak, površen, neizdelan in nedomišljen. Če se Regina že odloča za črno barvo, bi jo morala vsaj deloma prilagoditi svoji koloristiki z izbiro nakita v toplih barvah (lahko rumeno ali rožnato zlato ipd.).

Še ena izrazito neposrečeno urejena dama mi je padla v oči, in sicer Polona Požgan. Dejansko nisem čisto prepričana, ali nosi enodelni kombinezon (ki je sicer zelo moden kos že več sezon zapored) ali dvodelni 'komplet', pa saj to tudi ni najvažneje. Blago, vzorec, model in celota so popolnoma neprimerni za 'black tie' kodeks take prireditve. Spodnje oblačilo je primerno kvečjemu kot lahka poletna izbira pri sprehodu do obale ali tržnice. Frizura (umetna kita) ji ne pristaja in je enako kot njeno oblačilo neprimerna za to prireditev. Celotna podoba daje že skoraj klovnovski vtis.

Zdaj pa poglejmo še dve malce manj 'zgrešeno' oblečeni dami, ki pa bi vseeno lahko izbrali boljši obleki. Prva je Nika Kljun, ki ima zavidljivo oblikovano in tonirano postavo plesalke, zato si lahko privošči tako rekoč vse. A čeprav njenim nogam ne moremo ničesar očitati, bi obleka vsekakor delovala okusneje, bolj elegantno ter ne nazadnje tudi bolj laskavo za postavo, če bi bila nekaj centimetrov daljša. Dober zgled v svetu znanih za ravno prav kratka krila in obleke je Cameron Diaz, ki ima resda noge nadpovprečno dolge in lepe, a vseeno nikoli ne naredi te napake, da bi šla z dolžino krila v čisti ekstrem in bi komaj pokrila zadnjico. Tudi nakit in (krzneno?) ogrinjalo prav nič ne sodita k celotnemu outfitu.

Drugi primer je še ena lepotica Iva Kranjc. Iva ima prelepo vitko postavo, ki pa ji obleka v petrolejski barvi ni naredila največje usluge. Barva obleke je sicer odlično izbrana za njeno koloristiko, zato na tem področju dobi pohvalo, model obleke pa bi lahko bil boljši. Najbolj in že na prvo oko zmoti neposrečen izrez na krilu, ki ji po krivici razširi nogo od stegna navzdol. Prav tako so nelaskavi rokavi obleke, ki se nesrečno končajo na širokem delu rame oz. nadlahti, to pa skupaj z zaprtim izrezom podari Ivi nekoliko tog videz in ji doda več kilogramov, kot jih ima v resnici. Kot rečeno, obleka ni najslabša, vendar bi lahko bila mnogo boljša.


(fotografije: siol.net, rtvslo.si)

12 komentarjev:

  1. Vse kar lahko rečem je: "Ojoj!" In to so verjetno outfiti, ki so koštali celo premoženje.

    OdgovoriIzbriši
  2. Meni je od vseh še najbolj žal Nuške.
    V kaj bi jo ti oblekla?

    OdgovoriIzbriši
  3. Super članek, konstruktivne kritike vedno manjka. Sicer so bile nekatere še precej slabše oblečene, oz tako mimo da verjetno komentar niti ni potreben.

    In tudi mene zanima kaj bi ti predlagala Nuški, poleg naštetih izboljšav (dolžina obleke, druge najlonke in pokrivalo). Morda za naslednjo priložnost?

    OdgovoriIzbriši
  4. izbrala sem tiste obleke, ki so (recimo) bile nečemu podobne oz. so vsaj skušale biti primerne dresscodu prireditve. najbolj obupnih se nisem niti lotila.
    Nuško bi sama rada videla v draguljastih barvah, brez odvečnega volumna blaga, dolžina obleke tik pod kolenom (morda svilena wrap dress z globokim V in dolgimi rokavi), za zraven pa debele črne Wolford žabe in črne čevlje s platformo. če je že potreben nek plašček oz. jaknica, potem vsekakor nekaj lepo teliranega dolžine do kolen, morda iz pudrasto zlatega brokata?, ali pač v neki temnejši barvi (zanimiva bi bila npr. barvna kombinacija temno vijolične obleke in temno modrega plaščka). škoda je, da se tako privlačni ženski, ki vsekakor ima tisto Nekaj, dela krivica z napačnimi oblačili oz. zgrešenim stylingom.

    OdgovoriIzbriši
  5. Bravo za odličen članek in še več takšnih uporabnih nasvetov!:) Izbrala si dobre primere lepih žensk, ki bi z malo prilagoditve lahko izgledale mnogo bolje. Le Polona mi je totalno zgrešila, že ob gledanju oddaje sem se spraševala kaj za en "fertoh" ima to.

    OdgovoriIzbriši
  6. Točno to - Nuška ima tisto nekaj. Je lepa, simpatična, vedno nasmejana, taka preprosta in dostopna se mi zdi, tudi zna nositi lepe in fensi stvari in je res škoda, da tokrat ni imela sreče pri izboru oblačil.
    Ah, upam, da to prebere in te poprosi za stilsko svetovanje! Res ne rabi veliko, samo tiste male napakice je treba popraviti in bo vau!

    OdgovoriIzbriši
  7. upam, da bodo omenjene vse zapisano prebrale :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Res si zakladnica znanja, mislim, da so ti šteti dnevi "anonimnosti"

    OdgovoriIzbriši
  9. Ojla, dekleta!

    No, da se še jaz malo javim in razložim izbiro :)))
    Obleka je bila rezana malo pod sredino kolena, kar je najbolje za moje noge (verjemite, preizkušeno v praksi in tudi na tej obleki :)) ). Ovratnik ni imel gumba, a mi je nerodno padel in se zaprl. Dekolte ni bil mišljen tako izrazit, in nas je presenetilo, kako se je "razbohotil" (doječa mamica pač) - na zadnji probi je bilo vse skupaj bistveno manj izrazito. Puder roza barva nas je očarala in krasno se jo je dalo kombinirat s čevlji in nakitom, a brez skrbi - tako jaz kot moja stilistka obožujeva barve in vsekakor se bom kdaj odela v kaj močnega :)) Dejansko je celoten look pred domačim ogledalom izgledal precej drugače kot v fotografskem objektivu, a tega žal nismo mogli predvideti. Ampak hej - smo pa za naslednjič oboroženi s tole izkušnjo:)))!
    Dekleta, res hvala za lepe in konstruktivne komentarje - načeloma ne berem takih stvari, ker ljudje ne znajo na kulturen način podat svojega mnenja, ampak ve ste pa ena taka lušna izjema :))

    Lepo se imejte,

    Nuška

    OdgovoriIzbriši
  10. hvala tudi tebi, Nuška, da si se oglasila. pudrasto šampanjska barva ti vsekakor krasno pristoji, zato tukaj (z barvnega stališča) ni kaj obžalovati :). jaknica pa je res neprimernega kroja zate.
    veseli me, da je moja kritika tudi razumljena tako, kot je bila mišljena - konstruktivno in oziraje se na potencial, ki ga ti in vse, ki sem jih vzela 'na tapeto', imate ob pravem stylingu. še veliko uspešnih nastopov ti želim :)!

    OdgovoriIzbriši
  11. Tina, zelo lepo si podala kritiko in toplo pozdravljam še več konkretnih primerov.

    Zdaj si se konkretno izpostavila - vsekakor pozitivno. Le tako naprej!

    OdgovoriIzbriši
  12. ...men je pa Nikina oprava OK? Se mi pač dopadejo punce bolj za tople kraje narejene, če pa že pridejo k nam, se pa lahko tudi v krzno zavijejo, ne?

    OdgovoriIzbriši