nedelja, 14. julij 2013

Intervju: Vesna Sodnik

Vesna Sodnik je trenerka komunikacijskih veščin. Pred nekaj leti je zapustila varno zavetje službe profesorice, se podala na samostojno podjetniško pot, ustanovila podjetje Beseda in se lotila poučevanja javnega nastopanja. Že takoj ob prvem stiku z njo sem dobila vtis prepričljive, odločne, energične ženske, okrog katere se ideje kar krešejo in ki se ne ustraši izzivov. Ob dveh majhnih otrocih in službi ji teh gotovo ne manjka. Vesna je živahna, razgledana in izredno prijazna, zaradi česar se ob vsakem srečanju zapleteva v dolg pogovor. Ker se mi zdi, da je moje področje (kultura oblačenja, celostna podoba, osebni stil) deloma povezano z njenim (znanje o nastopanju, kako narediti kar najboljši vtis), sem jo prosila za intervju, na katerega se je prijazno odzvala. 

(z Evo Aljančič med izobraževanjem, foto: Miha Dulmin)

Vesna, si trenerka komunikacijskih veščin. Marsikdo si najbrž ne predstavlja, kaj natančno počneš. Lahko razložiš, s čim se ukvarjaš?
Nekoliko razumljiveje bo, če povem, da se ukvarjam s poučevanjem javnega nastopanja. Večina ljudi sicer zmotno meni, da delam le z medijsko izpostavljenimi posamezniki (na primer politiki, pevci, igralci in podobnimi), ki nastopajo na odru, imajo govore pred veliko množico ali predavajo na pomembnih dogodkih. V resnici so moje storitve namenjene skorajda vsakomur, kajti ljudje 'nastopamo' ves čas – pred  sosedi, sodelavci, poslovnimi partnerji, včasih tudi sorodniki in prijatelji ... Dandanes je prepričljiv nastop ključnega pomena za osebni in zlasti za poslovni uspeh – ne glede na to, kako dober izdelek ali storitev imate, ne boste uspeli, če ga ne boste znali prodati, kar pa lahko storite le z dobrim znanjem komunikacijskih veščin.

Kakšen mora biti dober javni nastop?
Bistvena stvar vsakega dobrega nastopa je temeljita priprava – tako vsebine kot tudi same izvedbe. Priporočam, da si za vsak pomemben nastop (razgovor za službo, predstavitev pred oddelkom, srečanje z večjim kupcem ...) vzamete čas že nekaj dni pred dogodkom, dobro pripravite vsebino, nujno pa je povaditi tudi, kako boste pripravljeno tudi dejansko predstavili. Šele dobra priprava pomeni resnično samozavesten nastop, kjer lahko do izraza pridejo tudi ostale govorniške veščine, kot so na primer duhovitost, razgledanost, izvirnost in podobno.

(med povezovanjem stand-up predstave Mojs3 smeha v 3D, foto: Maja Bednas)

Ali v vsakdanjem življenju, tudi ko nisi v službi, ocenjuješ govorico, nastop, prepričljivost, ... drugih ljudi?
Če se le da, se temu skušam izogniti, ker je bistvo vsake dobre komunikacije predvsem v temeljitem poslušanju sogovornika. Priznam pa, da se zlasti za politike včasih zalotim pri razmišljanju, ali je kakšna izjava zrasla na njegovem zelniku ali jo je 'spesnil' kak nespreten piarovec.

Kateri so ključni elementi dobrega nastopa? Kakšno vlogo ima, po tvojem mnenju, pri vsem skupaj videz, slog tistega, ki nastopa? Kako bi ti definirala osebni slog?
Dober vtis zagotovo deloma ustvarimo s primernimi oblačili, ki odražajo naš socialni status ter hkrati odnos do dogodka in naših poslušalcev. Žal pa je tako, da vse preveč govorcev pozornost namenja zlasti oblačilu, pozablja pa na vsebino. Med predstavitvijo pa se velikokrat pokaže, da se za bliščem drage obleke ali vpadljivega kostima skrivajo površna priprava, nesamozavest ali celo nepoznavanje predstavljene vsebine. Bolj kot lepa nova obleka je pomembno, da je govorec v oblačilih, ki so mu pisana na kožo in v katerih se počuti dovolj sproščeno, da lahko nastopi zares prepričljivo.

Kaj opaziš na ženski, ki te pritegne – je to lepota, dober stil, njena osebnost ali kaj drugega?
Največkrat gre za kombinacijo vsega naštetega. Zlasti so mi všeč ženske, ki s svojim načinom življenja in slogom oblačenja odražajo samozavest in ženstveno eleganco. Od tujih dam, ki me navdihujejo, bi izpostavila Nicole Kidman, po mojem mnenju pa še nihče ni presegel sloga legendarne Audrey Hepburn. Naše odmevnejše dame prepogosto posegajo po preveč vpadljivih in neokusnih oblačilih, v katerih jih sicer opazijo, vendar bi le težko rekli, da z njimi naredijo dober vtis. 

Kako ocenjuješ oblačenje in stil moških v Sloveniji? Kaj ti je všeč, kaj bi izboljšala?
Večina slovenskih moških se drži preverjenega recepta kavbojk in mikice ali pa klasične obleke, vendar sama najbolj opazim moške, ki si upajo biti drugačni. Če bi imela čarobno paličico, bi z ulic najprej zbrisala vse ponošene športne copate, plastične natikače in razvečene majice, moške pa odela v oblačila, ki pristajajo njihovemu telesu in enegiji, ki jo izžarevajo.

Imaš morda kakšno izkušnjo ali anekdoto v zvezi s  primerno ali neprimerno urejenostjo nastopajočega?
Najbolj se nasmejim damam, ki si za pomemben nastop obujejo strašansko visoke pete, čeprav jih sicer ne nosijo, potem pa se spotikajo na stopnicah ali lovijo ravnotežje na odru. Moški najpogosteje pozabljajo na preveč pošvedrane čevlje, pravilne kombinacije barv ali, kar mene osebno najbolj moti, dejstvo, da jim nekaj let stara obleka preprosto ni več prav čez pas. Večina mojih udeležencev pa je na srečo dokaj osveščenih o pomenu pravilnega oblačenja v poslovnem svetu, tako da večjih težav še nisem imela.

Glede na to, da si se pri svojem delu srečala z zares številnimi strankami iz povsem različnih področij delovanja in udejstvovanja, katero področje ti predstavlja največji izziv? Kje, s kom se najbolj 'namučiš'?
Največ dela imam z ljudmi, ki niso vajeni nastopanja oziroma so bolj plahi ali zadržani, pa jih v službi postavijo pred dejstvo, da bodo morali tako ali drugače javno nastopati. S takšnimi udeleženci veliko delam na raziskovanju in ozaveščanju vzrokov treme ter oblikovanju pozitivne samopodobe, šele v poznejši fazi pride na vrsto izobraževanje o prezentacijskih veščinah in javnem nastopanju. So pa taisti ljudje tudi najbolj hvaležen material za popolno preobrazbo – ko se soočijo s strahom in odkrijejo svoje talente, večina dobesedno zažari kot diamant, ki je bil leta in leta skrit pod plastmi neuglednega kamna.  

 (z Alenko Godec na predstavitvi projekta Stopimo skupaj za naše šolarje, foto: Vito Tofaj)

Kaj so najpogostejše napake, ki jih opažaš pri Slovenkah in Slovencih, ki so postavljeni v situacijo javnega nastopanja?
Slovenci imamo predvsem premalo znanja o javnem nastopanju. Ker se tega v šolah ne učimo, ne poznamo osnovnih načel retorike, ne vemo, da mora imeti vsak nastop rep in glavo, zlasti pa ne razumemo, da je vsebino vedno treba prilagoditi poslušalcu in ne obratno.  Pri večini opazim predvsem slabo besedišče, veliko medmetov, dolgočasno vsebino, neobvladovanje časa, ki je na voljo, najbolj pa bode v oči nesamozavesten nastop, ki daje vtis, da govorec komaj čaka, da pobegne z odra.

Za konec še nekaj kratkih vprašanj:

Čevlji, ki jih kupim in nosim, so/morajo biti ... predvsem udobni in iz naravnih materialov, če so lepi, pa še toliko bolje.

kvaliteta ali kvantiteta (v omari) ...?  Raje kvaliteta, čeprav tudi jaz kdaj pa kdaj podležem razprodajam in kupim kakšen kos, ki za vedno ostane le v omari.

moj(i) najljubši parfum(i) ...
Ker sem velik nostalgik, je moj najljubši parfum že nekoliko v letih: Sun (Jil Sander). Ker pa ga praktično ni več moč dobiti, zadnje čase dišim po zelenem čaju: Green Tea (Elizabeth Arden).

v omari nimam nikoli dovolj ... uhanov, zlasti so mi pri srcu unikatni oziroma nenavadni kosi, ki jih kupujem kot spominke na potovanjih po svetu.

za dušo poskrbim z
... dobro knjigo, filmom ali gledališko predstavo, najbolj pa me razvedri, če se z možem zavrtiva na plesnem parketu.


Čez 10, 20 let se vidim ... kot uspešno podjetnico, ki ima kljub razgibanemu delavniku čas za družino, veliko potuje in skrbi za svojo osebno in poklicno rast.

(Vesna in Jaka Sodnik, foto: osebni arhiv Vesne Sodnik)

2 komentarja:

  1. Bravo vsem pogumnim ženskam in čestitke Vesni.

    OdgovoriIzbriši
  2. kajne, Petra, še ena mlada dama, ki je pogumno zakorakala uspehom naproti :).
    če boste z Zavodom 13 kdaj potrebovali koga, ki je vešč javnega nastopanja, pa veš, na koga se obrniti ;).

    OdgovoriIzbriši