četrtek, 14. avgust 2014

Štirje svečani kodeksi oblačenja

Na željo bralcev objavljam opise vseh dvanajstih kodeksov ali ravni oblačenja. Kodekse bom objavila v treh zaporednih objavah, da ne bo posamezna objava predolga. Kje sem pisala o slovenskih izrazih za kodekse oblačenja in podobno, si lahko preberete tukaj. Ravni oblačenja si sledijo od najbolj svečane do najmanj svečane, opisi pa so povzeti po knjigi Obleka Lee Pisani. V prvi objavi poglejmo štiri najbolj svečane ravni oblačenja, to so: frak, dnevni frak, smoking in koktajl oblačilo.

Frak (white tie, full dress, evening formal)
Najbolj svečana raven oblačenja je primerna za dobrodelne plese, protokolarne sprejeme državnikov, zasebne avdience pri papežu, posebno slovesne koncerte, podelitev Nobelovih nagrad, Dunajski operni ples, v severnih deželah pa za akademske slovesnosti in plese. Ta kodeks oblačenja morajo torej upoštevati tisti Slovenci in Slovenke, ki se udeležijo katerega izmed zgoraj naštetih dogodkov.
Moški morajo nositi črn frak, belo srajco in belo kravato ter črne lakaste čevlje. Ženske pa morajo nositi dolgo svečano obleko, ki ne sme biti črna ali bela, običajno se izberejo draguljaste barve. Obleka je običajno satenasta, svilena, šifonasta ali iz podobnih najbolj dragocenih materialov, torbica majhna, brez ročajev in usklajena z obleko. Čevlji so spredaj in zadaj zaprti. Obvezna je vsaj deloma ali v celoti speta pričeska, ženska pa mora biti tudi okusno naličena.

 (foto: baltrotter.com)

(foto: beautyholic.blogspot.com)

Dnevni frak (day semi formal)
Največ se ta raven oblačenja uporablja v Angliji. Za dnevni frak se občasno odločajo slovenski ženini. Nosi se črn ali siv suknjič in sive ali črne hlače, suknjič pa se spredaj ne zapenja. Telovnik je črn, siv ali poleti bel, kravata pa običajno v srebrnem odtenku. Pogost je okrasni robček v prsnem žepu suknjiča. Čevlji so elegantni in z vezalkami. Ob ženinu, ki je oblečen v dnevni frak, mora nevesta nositi klasično dolgo belo poročno obleko.

(foto: blacktieguide.com)

Smoking (black tie, tuxedo, evening semi formal, dinner jacket)
Smoking se nosi na svečanih prireditvah v zaprtih prostorih, novoletnih plesih, plesih določenih uglednih klubov, nosijo ga glasbeniki na koncertih klasične glasbe. Po strogih pravilih to ni oblačilo za poroke, čeprav se ženini pogosto odločajo zanj. Smoking je običajno črne barve, lahko tudi zelo temno moder, za dnevne priložnosti v toplejšem vremenu pa je lahko tudi bel. Srajca je bela, svečana, lahko z naborki in običajno se nosi manšetne gumbe. Metuljček je lahko črn ali temno moder. Za žensko pravila niso zelo toga, običajno se izbere zelo svečano, dekoltirano obleko do kolen, lahko v črni ali kateri drugi barvi. Primerni materiali so svila, saten, žamet, čipke; neprimerni so bombaž, lan ter pletenine. Najprimernejši čevlji so elegantni salonarji z visoko, tanko peto. Primer dogodka z zapovedanim smoking kodeksom oblačenja je podelitev Oskarjev, za katero vemo, da dame izbirajo najrazličnejše obleke, ki so pogosto tarča pozitivnih ali negativnih komentarjev. Zanimiva alternativa za žensko je 'ženski smoking', tj. svečan ženski dvodelni kostim, h kateremu so obvezni čevlji z zelo visoko peto.

(foto: aizakbuyondo.com) 

(foto: usmagazine.com)


Koktajl oblačilo (cocktail dress, evening informal)
Koktejl obleko se nosi za gala prireditve v zaprtih prostorih, otvoritve razstav, gala modne revije, slavnostne večerje, gledališče in opero. Nosi se tudi za slovesne večerne priložnosti, kadar vabilu ni pripisan željeni dress code, saj oblečeni v koktejl obleko pokažemo spoštovanje do dogodka in gostitelja. Moški ne sme nositi kar vsake dvodelne obleke, temveč je obvezna črna ali povsem temno modra obleka, bela srajca in svečana kravata, prav tako tudi črni elegantni usnjeni čevlji. Ženska običajno obleče do sredine kolen segajočo elegantno obleko, ta raven oblačenja pa omogoča precej izbire pri kroju, barvi in materialu obleke; neprimerna sta le lan in (debela) pletenina. Čevlji, torbica, nakit in ličenje so usklajeni z obleko in izražajo okus ter značaj ženske. Velike dnevne torbe, ki se nosijo čez ramo, so neprimerne. Ob hladnem vremenu se čez obleko dopušča do kolen segajoč, z obleko usklajen plašč iz elegantne tkanine. 

(foto: ibitimes.co.uk)

(foto: homorazzi.com)

Ni komentarjev:

Objavite komentar