ponedeljek, 13. junij 2011

Vprašanje bralke: kako posodobiti klasičen kostim?

Draga Tina,

zaradi službenih potreb (razgovori, sprejemi, sestanki ipd.) sem si pred kratkim kupila tridelni kostim (hlače, krilo, suknjič) znamke Mexx. Želela sem takega, ki bi ustrezal formalnemu kodeksu oblačenja, a hkrati ne bi bil povsem klasičen oz. 'starinski', stara sem namreč manj kot 30 ;). Hlače so na korenčka in z gubo na sprednjem delu, krilo je t.i. pencil skirt, suknjič pa ima malce nenavaden ovratnik. Kostim je temno siv. Iščem možne kombinacije, s katerimi bi ga lahko popestrila. Sam kostim ima namreč velik potencial, a lahko z napačnim izborom (npr. srajca z ovratnikom) povsem izgubi svojo modernost in neklasičnost. Preizkušeno z belo srajco z ovratnikom! Groza. Prilagam fotografije, ki na žalost niso najboljše. Fotografijo hlač sem našla na mexx.com.

Hvala za odgovor in predloge!
P.

(fotografije: arhiv bralke in Tine Martinec Selan)

Draga P., odlično vprašanje. Z njim se zagotovo ukvarja marsikatera ženska, ki mora zaradi službenih zahtev nositi klasične kostime, ki so pogosto dolgočasni, uniformirani in kaj hitro navidez postarajo, če jih skombiniramo preveč predvidljivo. Tvoj kostim je zelo lep in se bo izkazal za zelo uporabnega, saj boš kose lahko nosila skupaj, lahko pa tudi posamično (krilo na jopico ali puloverček, suknjič na manj formalne hlače ali krilo, npr. iz džinsa, ...). Kot si že sama nakazala, je najslabša možna varianta kombinacija temnega kostima in bele bluze ali srajce, saj tako hitro spominjamo na natakarico ali sprevodnico v vlaku. Če bi se že odločila za svetlo bluzo, naj bo ta izrazito ženstvena s posebnim detajlom, npr. svilena s pentljo, ki se zaveže med vratom in dekoltejem. Pri tvojem kostimu bodi previdna pri dolžini krila, saj predolgo krilo hitro doda (nezaželjena) leta ženski, ki ga nosi. Hkrati krilo ne sme biti prekratko, da boš zadostila formalnemu dress code-u. Optimalna dolžina bo nekje 1-2 cm nad kolenom ali največ do sredine kolena. Pri hlačah pazi, da se ti bodo res prilegale, splača se jih nesti zožati h krojaču ali šivilji, saj sam model z gubo spredaj in rezan na korenčka zahteva popolno prileganje za optimalen videz tvoje postave. Suknjič je zaradi posebnega ovratnika odličen.

Svetujem ti, da za popestritev oz. pomladitev kostima investiraš v nekaj zelo dobrih in mladostnih kosov nakita, npr. ogrlico iz debelejših jagod, ki je nanizana v več plasteh, 'koktejl' prstan, posebnen obroč ali trak za lase, zanimivo broško, usnjen pas v kateri izmed kovinskih barv (zlata, srebrna, bronasta). Omenjene dodatke lahko nosiš tudi k zelo formalnim sestankom, saj bo preostanek outfita (kostim, čevlji) popolnoma nevpadljiv. Za bolj casual priložnosti obleci suknjič na kavbojke, pod njega pa T-shirt z zanimivim potiskom ali bleščičast top. Krilo lahko kombiniraš na teksturirane žabe (drobna mreža, čipka, droben vzorec ...) ali debele žabe v ne-črni barvi. Smiselno bi bilo razmisliti tudi o enem paru čevljev, ki ga boš lahko nosila tako k zgornjim hlačam kot tudi h krilu, ki pa naj ne bodo povsem klasični salonarji, temveč mladostnejša različica le-teh.

(fotografija: Tina Martinec Selan)

(fotografija: Tina Martinec Selan)

Ni komentarjev:

Objavite komentar