sreda, 30. november 2016

VIDEO: Moje lepotne skrivnosti


Kako sem tudi jaz zaplavala v bio vode, kako so moje trepalnice postale mnogo daljše in kako se mi je zelo popravilo stanje brazgotin od aken ... 

Vse to izveste v spodnjem videu z naslovom 'Moje lepotne skrivnosti'! Vabljeni k ogledu!
https://www.youtube.com/watch?v=sUohRfHa5ek

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

četrtek, 24. november 2016

Vprašanje bralke: Kako naj skombiniram obleko za silvestrovanje?

Tina živjo,

rabim nasvet poznavalke. Sešiti sem si dala obleko z zelo podobnim krojem kot je tale:


Moja bo imela v pasu všit širok pas. Problem je, da sem si izbrala temno modro obleko, material je jersey pletenje. Sedaj me pa zanima, če bi jo lahko uporabila za službeno silvestrovanje ali pa privat in kakšne čevlje in nogavice  bi v tem primeru rabila (model, barva, peta). Prav tako me zanima, s čim bi taki obleki lahko dala bolj svečan ton (dodatek v obliki nakita, kakšne rožice, ...)?

Vem, da me boš rešila iz zadrege in te lepo pozdravljam.

Andreja


Živjo Andreja!
Hvala za tvoje vprašanje. Ker se že poznava in poznam tvojo postavo ter slog, ti lahko rečem, da si izbrala super kroj obleke zase. Res ti bo prišla prav. Seveda jo lahko oblečeš za službeno in/ali privat silvestrovanje, prav tako pa jo boš kasneje lahko nosila tudi za bolj običajne priložnosti.
Zaradi močnejšega spodnjega dela telesa ti svetujem, da zraven oblečeš temno modre hlačne nogavice in temno modre čevlje. Tako boš noge lepo zožila in podaljšala. Izberi model čevlja, ki ima vsaj malo pete, recimo nekaj takega (polna peta se ti bo dobro obnesla, tudi če boš dlje časa na nogah in plesala, ker noge ne bodo tako utrujene ;)). 

(foto: mozimo.co.uk)

Zgoraj pa izberi kakšen lep, svetleč kos nakita – konec koncev si za novoletno zabavo nekaj malce bolj drznega skoraj moraš privoščiti. Lahko se odločiš celo za komplet ogrlice + uhanov ali ogrlice + zapestnice, recimo kaj takega.


(foto: accessorize.com)

Rdeči toni poživijo, odsevajo božično-novoletno razpoloženje in res lepo dvignejo temno modro obleko. Če se počutiš drzno, lahko zraven dodaš celo šminko ali glos v podobnem odtenku. Če misliš, da ti bo hladno, pa lahko čez obleko oblečeš tudi krajši in teliran suknjič, ki ga seveda po potrebi slečeš. Želim ti krasno silvestrovanje!!

četrtek, 17. november 2016

Črna in temno modra na pariški način

V Parizu sem opazila nekaj fascinantnega. Parižanke ljubijo kombinacijo temno modre in črne barve. Saj sem že prej vedela, da jo imajo rade, a glede na število žensk, ki sem jih videla v njej (le redke sem uspela tudi fotografirati), gre očitno za pravo ljubezen. Ne samo kombinacije temno modrih plaščev s črnimi hlačami ali krilom, pogosto sem opazila recimo tudi črne hlačne nogavice s temno modrimi čevlji ali obratno. Skoraj sem dobila vtis, kot da bi bila to zanje dva različna obraza iste barve in med kombiniranjem sploh ne pomislijo, ali je neka stvar črna ali temno modra. To mislim v najboljšem pomenu besede, da ne bo pomote. Stvar mi je bila toliko bolj osvežujoča in navdihujoča, ker jo sama nosim in govorim o njej že leta (tule je članek z mojega bloga na to temo iz leta 2011), vendar pa pri svojem delu s strankami opažam, da je Slovenke ne sprejemajo. Seveda obstajajo izjeme, v veliki večini pa pravijo, da jim črna in temno modra ne pašeta skupaj in pika. Še najpogostejši argument je nekako v smislu: »Babica in mama sta mi od nekdaj govorili, da ti dve barvi ne sodita skupaj«. V podobni nehvaležni družbi se tako znajdejo tudi kombinacije rdeče in rožnate, pa zelene in modre in še kakšna bi se našla. Pustimo ob strani zanimivo dejstvo, da prav vsaka od njih prizna, da črno majico z lahkoto (in pogosto) obleče na temno modre kavbojke ... Skratka, če se vrnem k Parižankam, tam sem videla najrazličnejše outfite v črni in temno modri. Lahko bi celo rekla, da je zanje to bolj 'običajna' kombinacija kot kakšna druga. Outfiti so, kot boste lahko videli s fotk, zelo različni, od povsem vsakdanjih do elegantnejših ali bolj neobičajnih. Morda je tudi za Slovenke nastopil čas, da sprejmejo ali vsaj vzamejo v obzir črno + temno modro, istočasno ;)?

foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet

foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet

foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet

foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet

foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet

foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet

foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet

foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet

foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet

foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet

foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet

foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet

foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet

foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet

foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet

foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet

foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet

nedelja, 13. november 2016

VIDEO: Ličenje oči s povešenima zgornjima vekama (hooded eyes)

V spodnjem videu se boste našle vse dame, ki imate obliko oči s povešenima vekama. Povešeni zgornji veki segata čez premični del vek in oči naredita manjše, bolj zaspane in celo zatečene. S pravilnim postopkom ličenja in pravilnim senčenjem oči pa lahko optično oči lepo odpremo in poglobimo. Vabljeni k ogledu videa in seveda morebitnim izkušnjam ali komentarjem!

Video si lahko ogledate s klikom na spodnji link:

https://www.youtube.com/watch?v=fdLQaLOUG5s


(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

Uporabljena ličila v videu:

Maybelline Blushed Nudes Eyeshadow palette
Bobbi Brown Eyeshadow 'Stone'
MAC Pro-Longwear Eyeliner 'Strong willed'
Dior Diorshow Fusion Mono eyeshadow 'Equinoxe'
Chanel Le Volume de Chanel mascara '08'

sreda, 9. november 2016

Pariz malo drugače - ogled Galeries Lafayette in predavanje

Med obiskom Pariza sem spoznala tudi malce drugačno, manj turistično plat tega mesta, in sicer med vodenim ogledom trgovine Galeries Lafayette in skozi predavanje o dobrem slogu, ki sem ga pripravila za skupino v Parizu živečih slovenskih dam.

Očarljiva Aja nas je najprej popeljala po ogromni, večnadstropni trgovini Galeries Lafayette, med ogledom pa smo spoznale kar nekaj njenih skrivnih kotičkov in malih skrivnosti. Nisem vedela, da je ta trgovina stara že 120 let ter da so jo zgradili v neposredni bližini pariške Opere zato, da bi lahko dame po ogledu predstave v Operi hitro smuknile v trgovino, kjer so jih že čakali modni trendi, ki so si jih ogledale med predstavo. Notranjost trgovine je zares prelepa, najbolj impresivna pa je njena kupola, v katero se je že dvigalo decembrsko okrasje - ogromna bela smreka. Galeries Lafayette ima po vsem svetu več kot 50 trgovin, ponašajo pa se z zelo širokim izborom oblačil in čevljev za moške, ženske in otroke. Imajo tudi ogromen oddelek z igračami (še dobro, da mojih otrok ni bilo zraven), za kulinariko pa kar samostojno stavbo. Pa to še ni vse – v pritličju lahko kupite torbe in dodatke najbolj znanih modnih hiš ter takorekoč vso kozmetiko in parfume, ki si jih poželi srce (denarnica pa najbrž malo manj). 


(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)


(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

Ogledale smo si tudi skrite kotičke, kjer si petičnejše stranke lahko oddahnejo in med nakupovanjem kaj preberejo ali v miru opravijo telefonski klic. Aja nas je popeljala tudi na teraso Galeries Lafayette, od koder je čudovit razgled na sosednjo Opero in po vsem Parizu. Svetloba zahajajočega sonca je dodala k šarmu tega kraja.

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

Po tem lepem uvodu ni bilo težko nadaljevati ženskega večera s predavanjem o dobrem slogu.  Predavati o slogu v eni največjih modnih prestolnic na svetu ni kar tako, zato sem prav ponosna! Dame sem popeljala skozi nujne elemente dobrega sloga, da pa so res pozorno poslušale in si vse tudi zapomnile, sem videla po tem, da smo se zaklepetale še pozno v noč. Pogrešala sem le svoje čevlje s peto, ki jih nisem vzela s sabo, ker v ročni prtljagi res ni bilo prostora še zanje. Na domačem terenu so za take priložnosti zame pete pač obvezne.

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

Hvaležna sem za to nepozabno izkušnjo in vse, kar sem ta dan lepega doživela ter vse dame, s katerimi smo se ta večer že skoraj spoprijateljile. Tega, da se ženske na poseben način povežemo ravno med debato o ličilih, oblekah in čevljih, mi najbrž ni treba posebej razlagati, kajne ;)?

sobota, 5. november 2016

Pričevanje stranke Mojce: Pot do urejene zunanje podobe

Moja draga stranka Mojca mi je poslala krasno izpoved o svoji preobrazbi, ki mi jo je tudi dovolila objaviti, čeprav je zelo osebna. Vesela sem, da sem ji lahko pomagala na njeni poti do bolj urejene podobe, predvsem pa do njene nove samozavesti in žareče energije! Mojca je svoje pričevanje naslovila Pot do urejene zunanje podobe, piše pa takole:
Odkar pomnim, sem občudovala urejen zunanji videz. Kot deklica sem narisala na stotine prikupno oblečenih punčk. Leta so minevala in prišlo je obdobje, ko sem čas namenila postavljanju temeljev v svoji notranjosti. Za zunanjo podobo mi je bilo malo mar. Kavbojke, sprane in zmuckane majice turobnih sivo-peščenih in črnih tonov, lasje speti v čop, žaklasta torba ter univerzalni čevlji. In bila sem nared za povsod. Človek, ki me je dobro poznal, bi rekel, da imam bogato notranjost, ki pa se je žal skrivala za sivomišjim in povprečnim izgledom. Iskreno povedano, končni rezultat – NEVABLJIVO.

Z leti človek raste in vse ima svoj čas. Še zdaj lahko podoživim hrepenenje, ki se je nekega dne prebudilo v meni. Močno sem zahrepenela po zglednejših oblačilih in predvsem po vabljivejšem zunanjem izgledu.
Tino sem spoznala na Planetu Lepote, kjer je sodelovala pri preobrazbah. Poleg tega sem jo poslušala tudi v Šoli za mlade dame. Nekaj me je pritegnilo na njej, morda njena iskrivost in simpatičnost. Zdela se mi je dostopna. Stilistka, ki se zna približati tako manekenkam kot ljudem, ki jim moda ni blizu. »Oh, kako bi šla ne eno preobrazbo« sem zavzdihnila in niti v sanjah si nisem upala predstavljati, da se bo to nekoč res zgodilo.
In se je. Prišel je dan, ki je za vedno zaznamoval moj odnos do oblačenja in predvsem barvnega kombiniranja. Kot na vse drugo, sem se tudi na najino srečanje s Tino skrbno pripravila. V predstavitvenem powerpointu sem ji orisala vse, kar mi je všeč in česa ne prenesem. Natančno sem ji povedala, kaj pričakujem od najinega srečanja.

S sladkim nemirom sem se odpravila do njenega salona, kjer so se pričela barvna odkritja, pisana na mojo kožo. Tina je svoje delo pričela z besedami: »Ne bova naredili tako, kot ti je všeč, ampak tako kot je prav zate.« Presenečena sem opazovala učinek barv na svoj obraz. Nisem mogla verjeti, kako me (varne) barve, v katere sem se odevala, v resnici sperejo, naredijo utrujeno in nezanimivo. Močni, nasičeni in topli toni pa na moj obraz prikličejo živost, svežino, barvno harmonijo, katere se ne da spregledati. Nosila sem sive kovine, vendar je zlata tista, ki mi daleč najbolj pristaja. Tina je nanizala kupe zanimivih barvnih kombinacij (turkizna+bela+rjava, rdeča+zelena in še in še…). Mojemu barvnemu tipu pristaja plastenje temnejših odtenkov, izogibati pa se moram plastenju svetlih.
Sveže naličena izpod njenih rok sva odšli k meni domov, kjer sva v red spravili mojo omaro. Tina mi je odprla oči za nove (tudi drznejše) kombinacije, na katere sploh pomislila ne bi. Takoj je opazila, kaj mi manjka v omari in bi bilo potrebno dokupiti.
Zaključil se je prvi del najinega druženja in priznati moram da je bilo tudi malce naporno. Sploh za nekoga kot sem jaz, ki ni vajen tolikšne modno-barvne obremenitve v 1 samem dnevu. Vendar kmalu potem se me je prijel Tinin zagon za poigravanje s oblačili. Lotila sem se intenzivnega dela in z nemalo volje in vztrajnosti iz svojih oblačil ustvarila cca. 60 outfitov.

Tina se je znala približati mojemu okusu, kar se je izkazalo tudi pri skupnih uricah nakupovanja, kjer sva iz trgovine v trgovino odkrivali potencialne kose, ki bi bili vredni pristati v moji omari. Opozarjala me je na primernost in neprimernost krojev, materialov in seveda barv. Tina ima izostren čut za barve. Kose, ki bi lepo dopolnili mojo garderobo, sem poslikala in mnoge od njih po tehtnem premisleku tudi kupila.
Nakupovalni dan je bil kronan s sanjskimi novimi pridobitvami. Črtasta jaknica v stilu »chanel«,  špičaste bež balerinke, temno modro krilo so bili prvi kosi, ki so moji omari prinesli svež veter sprememb. Da ne omenim nabora skrbno izbranih ličil, ob katerih mi zaigra srce.

Že skoraj pol leta je minilo od najinega srečanja in ko pogledam nazaj, občutim v srcu veliko hvaležnost. Prvo sebi, da sem si upala storiti korak in iti k njej. Da sem si upala zahrepeneti po lepoti in v ta namen tudi kaj žrtvovati (čas, voljo in navsezadnje tudi denar). Žal mi je le, da se k Tini nisem odpravila kako leto prej. Bilo bi namreč manj zgrešenih nakupov.
In seveda gre zahvala Tini, ki je pogumno odšla na samostojno pot svetovalke za celostno podobo. Vse ženske zavedno ali nezavedno hrepenimo po tem, da bi bile lepe. Tinino poslanstvo vidim kot ločevanje zrn od plevela v modnem kaosu, kjer se zna približati vsaki stranki in ji pričarati videz, ki je vabljiv, primeren. Lep :).
Od najinega srečanja praktično ni dneva, ko ne bi bila urejena »ODGLAVEDOPET«. Iskreno povedano me urejen zunanji videz osrečuje in me tudi v dneh, ko nisem v »najboljši koži«, dvigne.


Mojca K.



četrtek, 3. november 2016

Pariške trgovine in pariški slog

Tokratni obisk Pariza sem med drugim izkoristila za opazovanje vsega, kar je povezano s pariškim slogom – življenja, oblačenja, urejanja. Svoja opažanja sem strnila v nekaj točk.

Prvič, največja razlika med Parizom in Ljubljano je opazna v količini trgovin najrazličnejših vrst. Naj gre za butike z oblačili, čevlji, hrano, slaščičarne, 'boulangeries' (pekarnice), butike s parfumi ali kaj drugega – v Parizu resnično lahko kupite, karkoli si zaželite, in to skorajda v vsakem okrožju (delu mesta). Neverjetna izbira na vsakem koraku me je spravila v nejevoljo, ko sem pomislila, da je treba v Ljubljani nujno v eno izmed nakupovalnih središč izven centra mesta, če si človek želi kupiti karkoli lepega (otroška oblačila, čevlji, oblačila za odrasle, ...) ali uporabnega (pripomočki za gospodinjstvo, notranja oprema, specializirane stvari). Ali s(m)o za to krivi tudi slovenski potrošniki, ki imajo najraje, če lahko v isti trgovini kupijo vse od krompirja do spodnjih hlač in vijakov? ...

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

V Parizu se najdejo tudi številne trgovinice z manj običajnimi predmeti, kot so recimo stari aviacijski predmeti za notranjo opremo, viteške čelade in meči, litoželezna posoda, nakit v obliki lobanj za ljubitelje metal glasbe, kolesarske čelade izključno fluorestenčnih barv, in tako naprej. Da o čokoladnicah, ki so prave umetniške galerije, in dejanskih galerijah niti ne govorim ... Se tudi vam zdi, da so v centru Ljubljane skorajda samo še banke, trgovine s pametnimi telefoni in nekaj (med seboj pravzaprav enakih) pekarn z zelo omejeno ponudbo? Zapiranje trgovin, lokalov in ožanje splošne ponudbe v središču Ljubljane me res žalosti ...

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

Drugič, Parižani so zelo urejeni in to skorajda brez izjeme. Omeniti moram, da v tem članku komentiram predvsem prebivalce Pariza "zahodnjaškega videza". Določeni deli Pariza so namreč velika mešanica najrazličnejših ras, ki imajo zaradi kulturnih raznolikosti nekoliko drugačen, tudi zelo zanimiv slog in okus, vendar v tem članku ni prilika, da bi na dolgo razlagala o tem. Torej, med Parižani skorajda ne boste našli ženske ali moškega, ki ne bi nosil šala. Šal je tipično francoski kos garderobe, ki ga samo ovijejo okrog vratu, zavežejo z evropskim vozlom (predvsem moški) ali kako drugače zavežejo okrog vratu. Parižanke in Parižani veliko dajo na svoje plašče (kar pa ne pomeni, da vsi nosijo drage plašče, daleč od tega!) in jakne, zato sem videla res veliko dobrih. Imajo tudi odličen okus za čevlje. V predelih, ki veljajo za dražje in bolj 'nobel', je opaziti tudi ljudi v oblačilih dragih oblikovalskih hiš, vendar jih skombinirajo z enostavnimi čevlji, kavbojkami iz Zare ali kako drugače naredijo outfit simpatično dostopen. Vidnim, okrancljanim logotipom se na vse pretege izogibajo. 

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

Še nekaj me je zelo razveselilo kot ljubiteljico parfumov: Parižanke in Parižani ljubijo parfume in dišijo daleč naokrog. Resnično se tudi nekaj korakov za človekom zavoha njegov parfum. Če se to sliši vsiljivo, pa nikakor ni, verjetno zato, ker uporabljajo zelo okusne, klasične parfume francoskih parfumskih hiš, ki niso prepoznavni na prvo žogo, temveč s svojo skrivnostno orientalsko mešanico cvetlic in lesnih not ostanejo v nosu še dolgo potem, ko je človek že odšel mimo. Ne govorim na pamet, saj sem kar nekajkrat zavohala starejše parfume znamke Guerlain, nekaj tudi iz njihove ekskluzivne linije, ki je dostopna samo v Guerlain butikih. Glede na to, da sem v Parizu videla mnoge butike nišnih (niche) parfumskih hiš, verjamem, da na svoj vonj veliko dajo in da je nekaj konkretnih 'špricev' parfuma pred odhodom od doma za Parižane resnično 'a must'. Opazila sem še, da imajo Parižanke skoraj brez izjeme zelo lepo (negovano) kožo, da prav zares zelo rade nosijo rdeče šminke in kar me je resnično navdušilo, da ljubijo lase naravnih barv. To so mi potrdile v Parizu živeče Slovenke na našem skupnem večeru, namreč da je cilj Parižanke in njenega frizerja doseči barvo las, ki bo delovala čimbolj naravno, kot da se je s tako barvo rodila. Verjetno je to en izmed razlogov, zakaj delujejo tako nonšalantno urejene, kot da se niso veliko trudile za svoj videz, čeprav je resnica seveda drugačna. 

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

Skratka, Pariz je zame osebno vsekakor mesto navdiha in številnih tem za razmišljanje, pri čemer fotografije, četudi številne, lahko le delno pričajo o vseh njegovih čarih ...

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)