ponedeljek, 25. marec 2013

Modna revija slovenskih oblikovalcev v Nami

Pretekli četrtek popoldne se je v prvem nadstropju Name odvila simpatična modna revija petih slovenskih modnih oblikovalk: Nives Dančulovič, Urške Draž (Pletenine Draž), Nataše Hrupič, JSP (Jelene in Svetlane Prokovič) ter Maje Štamol; njeni stajlingi so bili dopolnjeni z nakitom Bojane Kovačič Zemljič (E2RD jewellery). 

 (foto: Tina Martinec Selan)


Vsaka oblikovalka je predstavila tri izhode, v katerih je izbrana manekenka nosila njena oblačila, pri čemer je zadnji stajling združeval en oblikovalski kos ter oblačila in modne dodatke blagovnice Nama. Omenjeni tretji stajling je oblikoval stilist, ki je sodeloval s posamezno oblikovalko. Mene je k sodelovanju povabila oblikovalka Urška Draž, povabilo pa sem z velikim veseljem sprejela. Z Uršo sva se odločili, da v prvih dveh izhodih predstaviva rdečo pleteno obleko in kombinacijo večnamenske pletenine-šala ter čipkastih hlač. Tretji stajling sem sestavila sama in sicer sem izbrala Draž krilo tulipanastega modela medeninasto zlate barve, ki sem jo stilirala s prosojno bluzico s pentljo pod vratom (Scripta), črno-zlatimi pletenimi rokavičkami (A Zone), črnim bodijem (Lisca), črno usnjeno torbo z zlatimi kovinskimi ročaji (Parfois), gamašami (Draž) in nizkimi čevlji (Mass). 

(foto: nama.si)

Kot vodilo sem si zamislila kontrast teksture pletenine, prosojne bluze in usnja. Lep kontrast je nastal tudi med izrazito ženstvenim modelom bluze ter čevlji z vezalkami, ki spominjajo na klasičen moški čevelj. Piko na i doda način nošenja torbe, kot smo ga lahko videli na modnih revijah za jesen/zimo 2013/2014: dnevna torba se nosi kot večerna pisemska torbica, torbo pa se prime z roko skozi ročaje. 


(foto: garancedore.fr)

Z modno revijo in svojim stajlingom sem bila zelo zadovoljna, oblikovalki in prijateljici Urški Draž pa se zahvaljujem za povabilo k sodelovanju!


(foto: nama.si)

četrtek, 21. marec 2013

Marčevska PL-preobrazba: Marjana

V sneženem marčevskem dopoldnevu smo preobrazili gospo Marjano in si pasli oči na pomladnih vzorcih, barvah in modnih dodatkih. Gospo Marjano je na preobrazbo prijavila njena hči Špela. Na Koroškem imajo prečudovito turistično kmetijo z več kot 300 glavami živine in divjadi, tako da dela v hiši in na posestvu družini nikoli ne zmanjka. Gospa Marjana je aktivna tudi na drugih področjih, npr. v koroškem aktivu žena, poleg vsega dela na kmetiji pa je tudi skrbna žena in mama treh otrok. Koroško gostoljubje in prijaznost slovita daleč naokrog, tako da je bilo tudi druženje z gospo Marjano ter njenima otrokoma, ki sta jo pospremila na preobrazbo, ekipi v pravo veselje. 
Marjana je priznala, da rada spremlja modno literaturo in oddaje na to temo ter da se rada uredi, seveda pa ji njen način življenja redko dopušča, da bi se za celo dopoldne usedla in se prepustila rokam strokovnjakov, zato je na naši preobrazbi izredno uživala.





Po striženju in barvanju las v Mič Stylingu v Kristalni palači ter ličenju vizažistke Vesne smo nadaljevali v Emporiumu. Marjana ima kljub lanskoletnemu obisku Abrahama in trem otrokom prekrasno postavo, zato ni bilo posebnih ovir glede modelov oblačil. Sem pa vseeno posvetila nekaj pozornosti zgornjim delom oblačil, saj je oblika Marjanine postave taka, da v nepravilno izbranih zgornjih delih lahko hitro izpade 'top heavy' zaradi malenkost širših ramen ter močnejših nadlahti. Izbrala sem barve, ki pristajajo Marjanini polti, rjavim lasem ter lešnikovim očem, vključila pa sem tudi precej vzorcev, ki izredno poživijo in pomladijo izbrane kombinacije ter niso zahtevni za kombiniranje.



Prvi outfit je kombinacija modnih kavbojk s potiskom, tanke pletenine lososove barve ter večnega trenčkota. Balerinke v lososovi barvi ter temno modro-bela torbica odsevajo barve iz cvetličnega vzorca hlač, celota pa je mladostna, šik športna eleganca, v kateri gre lahko gospa Marjana po opravkih v mesto.
hlače in majica Weekend by Max Mara, trenčkot Marella, čevlji Le bon chic, torba Dorothy Perkins



Drugi outfit sestavljajo krilo peščene barve do kolen, twin-set (komplet majice in jopice) s cvetličnim vzorcem, usnjeni salonarji s polno peto iz svetlo zlatega usnja ter ogrlica. Vzorec na twin-setu je najtemnejši na predelu ramen, kar jih optično zoži ter postaja vedno svetlejši proti pasu in bokom, kar podari lepo silhueto, ter se neopazno nadaljuje v barvo krila. Twin-set se lahko nosi kot komplet ali tudi vsak izmed obeh kosov posebej na kakšno drugo kombinacijo. Izbrana kombinacija je primerna za sprejem gostov ali skupin, ki pridejo v goste na turistično kmetijo ali za nedeljske obveznosti.
twin-set Punt Roma, krilo Marella, čevlji Unisa, ogrlica TopShop



Tretji outfit je najbolj svečan, sestavljen pa je iz svetle obleke s subtilnimi črtami, temno modrega suknjiča s 7/8 rokavi, salonarjev kožne barve ter nežno zlate male torbice za v roko. Model jakne zaradi rokavov, ki se iz ramenskega dela nadaljujejo brez šivov, lepo pristaja postavam, ki imajo močnejša ramena in roke, dolžina rokavov pa je izrazito elegantna. Ker Marjano v prihodnjih mesecih čakajo svečane priložnosti (krst, poroka, ...), je to kombinacija, v kateri bi zasijala v še tako 'nobel' okolju.
obleka in suknjič Weekend by Max Mara, čevlji Moda di Fausto, torbica Stefanel



fotografije: Sanja Martinec

Članek o preobrazbi si lahko preberete tudi na Planetu Lepote


nedelja, 17. marec 2013

Kritično oko: podelitev Viktorjev 2012

Včerajšnja podelitev Viktorjev oziroma rdeča preproga je postregla z zdaj že ustaljeno formulo za slovensko okolje: nekaj umirjene, nepretresljive klasike ter (žal precej več) nekaj manjših ali večjih spodrsljajev. Naj najprej omenim tisto, kar se mi je zdelo dobro. Na rdeči preprogi smo videli tri pare, ki so bili brezhibno urejeni za to priložnost: zakonca Romih, par Kranjc-Bagola ter par Žagar-Potrč. Iva Kranjc in Lili Žagar sta izbrali laskavi obleki za razkazovanje nosečniških oblin. Tudi moški so se držali klasike, kot jo tovrstna prireditev zahteva. Vseeno je treba malce okarati Boštjana Romiha, saj bi moral svoj suknjič zapeti.





Zelo všeč so mi bile tudi Irina Osypenko v svetlih čipkah (nje še nisem videla v zgrešenem outfitu), Živa Rogelj v rdeči obleki s paskom, pohvala tudi za frizuro, ter dvojica Martin (Vrhovnik in Razinger), brez pripomb. 





Če bi me Joan Rivers v oddaji Fashion Police vprašala po tem, komu bi pripela oznako 'best dressed nominee', bi si to mesto delili Nataša Pinoza v prelepi, klasični črni kreaciji Maje Štamol, ki ji je brezhibno pristajala, ter Polona Kasal zaradi asimetrične, bleščičaste obleke do kolen v kombinaciji s črnimi špičastimi salonarji, ker je preprosto delovala nonšalantno moderno, to pa je nekaj, kar na tej rdeči preprogi sila pogrešam. 




Všeč mi je bila tudi Pia Pustovrh v svoji obleki s spodnjim delom iz perja, oblekica je delovala enako dobro v kombinaciji s črno usnjeno jaknico kot tudi brez nje.




Če se ozrem še po tistih, ki so za moj okus udarili mimo, moram na sam vrh vsekakor postaviti Neisho, ki niza stilski kiks za kiksom in za katero mi je resnično žal, da ne najame profesionalnega stilista, ki bi ji pomagal pri oblikovanju učinkovite in primerne javne podobe.




Prav neposrečena je bila tudi Danica Lovenjak v kreaciji, ki jo je nadvse poredila, z vsemi plastmi blaga in dodatnimi plastmi spuščenih las pa je bilo enostavno vsega preveč.



Vsakoletni namen Iris Mulej je očitno le in zgolj šokiranje, tokratna obleka oz. celoten stajling so popolnoma neprimerni in zaradi vidnega spodnjega perila ter prsi, ki niso seksi, temveč vulgarno silile ven, jo gotovo lahko označim za eno izmed 'worst dressed nominee'.




Bilo je še nekaj manj očitno motečih, a vseeno neprimernih stvari, kot so najlonke z visokim sijajem (te bi morali za moj okus preprosto nehati prodajati), moških v oblačilih, ki bolj sodijo na sobotno tržnico in v nakupe špecerije kot na večerno prireditev, ter outfitov, ki so bili neprimerni zaradi očitnega neskladja s koloristiko oseb.








(fotografije: siol.net, govori.se, mediaspeed)

nedelja, 10. marec 2013

Očala in ličenje

Mnoge dame nosijo korekcijska očala, večina izmed njih zaradi potrebe, nekatere pa tudi kot modni dodatek izbora za dosego intelektualnega, zanimivega videza. Dobro izbrani okvirji za očala (primerna velikost in oblika okvirjev  glede na obliko obraza ter pravilna barva glede na naravno obarvanost osebe) lahko dodajo celotnemu videzu posebno piko na i, zato ljudje z dioptrijo očal že dolgo ne jemljejo več kot le nujno zlo, temveč kot enega izmed pomembnih elementov v celotni stilski usklajenosti. 

(foto: hairstylechannel.com, zimbio.com, madisonmuse.com, listal.com)

Občasno mi zastavijo vprašanje, kako je z ličili pri očalih oziroma kako naličiti oči, če ženska nosi očala. Zmotno a pogosto mišljenje je, da ženska z očali ne sme imeti naličenih oči. V resnici je prav nasprotno. Glede na to, da očala na obrazu neizogibno pritegnejo pogled v oči ter glede na to, da višja kot je dioptrija, bolj oči delujejo popačeno, je primeren očesni make-up zelo pomemben. Najpomembnejša osnova so lepe obrvi, ki uokvirijo obraz, kar je pri očalih še toliko bolj opazno. Morda se zdi, kot da je vseeno, saj so obrvi vendar skrite za okvirji očal, vendar temu ni tako. Obrvi naj bodo primerne oblike, vsekakor je treba populiti tiste, ki štrlijo izven linije in s svinčnikom v barvi obrvi dopolniti morebitne vrzeli, kjer linija ni zvezna. Potrebno je poudariti tudi pomen dobrega korektorja za podočnjake, saj očala poudarijo temne kolobarje pod očmi. Korektor naj bo kremen in naj malenkost osvetli področje pod očmi, za suho ali starejšo kožo pa je dobro, če vsebuje drobne delce, ki odbijajo svetlobo in na ta način kožo optično naredijo mehkejšo, bolj vlažno in mladostno. Pri očalih je skorajda nujen svinčnik za oči, s katerim poudarimo linijo zgornjih trepalnic. Linija naj poteka čim bližje trepalnicam in naj bo dobro zabrisana, tako da se je dejansko ne bo opazilo, bo pa podarila definicijo očem. Na spodnji veki črte ne potegnemo povsem do notranjega roba, da ne zapremo preveč očesa. Najboljša senčila za oči so tista, ki niso ne popolnoma mat videza niti ne vsebujejo velikih bleščic, temveč ─ podobno kot pri korektorju ─ imajo le drobno mlete odbojne delce, ki veko osvežijo. Običajno se najbolj obnesejo obstojna kremna senčila, saj ni bojazni, da bi prah senčila padal v oči in jih dražil. Na trepalnice nanesemo tudi maskaro, ki naj bo take formulacije, ki ne draži oči, trepalnice pa lepo priviha in poudari oči.
Če nosimo očala, moramo paziti tudi na to, kam nanesemo rdečilo za lica. Vsekakor naj to ne bo previsoko na ličnicah, da okvir očal ne 'prereže' področja s senčilom na polovico ali da nam okvir ne razmaže rdečila. Na koncu naličimo tudi ustnice, ki so lahko blago poudarjene ali močnejše, npr. rdeče barve. Za dame, ki imajo rade močneje poudarjene ustnice, lahko to v kombinaciji z očali izpade fantastično, saj spodnji del obraza deluje uravnotežen z zgornjim.
Na očala vsekakor lahko gledamo kot na modni dodatek, ki naj, če imate dioptrijo, ne bo rezerviran le za branje v postelji. Če je vaša dioptrija stalna oziroma se tekom let skorajda ne spreminja, lahko investirate celo v dvoje ali troje očal z različnimi oblikami in barvami okvirjev, ki jih menjujete in usklajujete s preostalimi oblačili ter modnimi dodatki. 

(foto: redglassesblog.com, tumblr.com, withlovelucia.com)

torek, 5. marec 2013

Praznujte marec tudi ve!

Mesec marec je posvečen vsem ženskam, saj ta mesec praznujemo dan žena, materinski dan, ... To pa še zdaleč ne pomeni, da praznujejo samo ženske, ki so žene in mame! Prav vsaka izmed nas na nek način živi svojo žensko vlogo, pa če je žena, mama, dekle, hčerka, babica, sestra, prijateljica, sodelavka, ... Zakaj se ne bi enkrat pocrkljale še s čim drugim kot s šopkom rož ali bomboniero? Privoščite si uro ali dve v družbi stilske svetovalke in bodite prepričane, da boste domov odšle zadovoljne in polne novega znanja ter ugotovitev o sebi in svoji podobi.
Pobožajte tisto žensko v sebi, ki si želi in zasluži biti lepa, urejena, zadovoljna! 


Za termine barvnega, garderobnega, stilskega, nakupovalnega svetovanja in za darilne bone sem vam na voljo na info@odglavedopet.si ali na 031/802-351.

foto: Sanja Martinec

sobota, 2. marec 2013

Vprašanje bralke: katera oblačila prenesejo nekaj kg plusa ali minusa?

Hoj, Tina!
Prosim te, da bi meni in se kakšni dami v pomoč napisala kaj o kosih oblačil, ki pri lepi ženskici dobro prenašajo nekaj kilogramov več ali pa manj. Se pravi, da so nosljivi v obeh skrajnostih, saj meni to predstavlja kar velik stres, ko vsa obupana zrem v omaro, v kateri so običajno enkratni kosi, ki pa so v danem trenutku bodisi pretesni bodisi preohlapni in brezoblični. Tako sem nekako s kupovanjem oblačil vedno na začetku in po tihem se zmeraj sprašujem, kaj naj kupim, da bo nosljivo tudi s kakšnimi štirimi kilogrami več. Naj ti pomagam, da sem z obilico izkušenj celo sama prišla do spoznanja, da so en izmed zelo hvaležnih kosov hlače "haremke", saj se mi tistih nekaj odvečnih kilogramov najprej "obesi" na boke. Ali obstaja se kakšen spreten trik? Upam, da vprašanje ni trapasto. Lep pozdravček! 
Tanja

Draga Tanja, hvala za vprašanje, ki še zdaleč ni trapasto, ampak super in verjetno za marsikatero bralko zelo aktualno. Nihanje kilogramov (če govoriva o enem ali dvema) je nekaj, s čimer se med mesečnim ciklusom srečuje vsaka ženska, saj zadrževanje vode kot posledica hormonskih sprememb povzroči, da so nam enkrat naše oprijete kavbojke skoraj ohlapne, spet drugič pa jih sumljivo težko navlečemo na svojo zadnjico ;). Enako velja za prsi in še kakšen del telesa. Hormonske spremembe (lahko tudi zaradi drugih vzrokov – bolezni ščitnice, posledica nosečnosti, ...) tako na zelo neprijeten način vplivajo tudi na to, kolikšen delež naše garderobe bo vedno aktualen, koliko kosov pa bo rezerviranih le za 'vitke dni' (naj bo takih kosov čim manj, pa ne le zaradi razmerja med ceno in številom nošenj oblačila, ampak predvsem zaradi naše samozavesti).
Tebi konkretno se nekaj kilogramov več ali manj najprej pozna na področju bokov in zadnjice, kot si sama rekla. Prav tako si že sama ugotovila, da so haremke dober kos, saj ti služijo tudi takrat, ko imaš tiste štiri kilograme viška. Haremke so kos oblačila, ki ni vsem všeč, vendar so zares hvaležne ravno iz razlogov, ki si jih sama navedla. Pri hlačah s spuščenim sedalom, kot se v širšem smislu reče temu tipu hlač, imaš še več manevrskega prostora, saj ni nujno, da gre le za haremke (ki so običajno ohlapnejše), lahko so to tudi t.i. jahalne hlače ali zadnja leta zelo popularne 'boyfriend' kavbojke (ki delujejo, kot da bi si jih izposodila iz fantove ali moževe omare). Iz očitnih razlogov so v bokih oprijete hlače – naj gre za ravno rezane, zvonaste ali skinny hlače – najslabša možna izbira. Ker s področjem pasu nimaš problemov, bi ti svetovala tudi, da razmisliš o kakšnem krilu takega kroja, da se te v bokih ne oprime popolnoma, temveč se od pasu širi navzven (lahko A kroj ali širše okroglo rezano krilo, balonasto krilo, ...) in s tem 'dovoli' tudi kakšen kilogram viška na tem področju. Še zlasti obleke pa so po mojem mnenju takorekoč genialen kos oblačila, saj kvalitetno obleko (če ni ravno povsem volnena) lahko nosiš preko celega leta, tako da jo pozimi kombiniraš na pajkice ali neprosojne žabe, v prehodnih mesecih plastiš na krajše ali daljše jakne in jopice ter jo poleti preprosto skombiniraš s sandali in lepo torbico. Seveda se izogni ozki, ravno rezani, strogo krojeni obleki poslovnega videza. Zelo dober nakup bi bila kakršnakoli obleka iz džersija (saj je ta malce raztegljiv), enako dobre pa so tudi daljše tunike, ki jih lahko prepasaš ali nosiš ohlapnejše. Na vsak način se v tednih s plus kilogrami izogni temu, da bi se ti katerokoli oblačilo končalo na bokih in tako na tem področju ustvarilo vodoraven rez; nasprotno, tvoj namen je ravno ta, da oko lepo zdrsi preko bokov, ne da bi jih sploh opazilo.
Upam, da sem odgovorila na tvoje vprašanje in ti dala kakšno dobro idejo za skorajšnji nakup! 

(foto: lyst.com, thegloss.com)

P.S.:V skladu z duhom časa Odglavedopet po novem najdete tudi na Instagramu: http://instagram.com/odglavedopet.