petek, 7. januar 2011

3 koraki do izgradnje dobrega stila

Kakšen je dober osebni stil? Osebno menim, da ga odlikujejo naslednje značilnosti: osebi pristaja, se sklada z njeno filozofijo in načinom življenja ter je oseba po njem prepoznavna. Dober stil je pravzaprav mogoče doseči v treh korakih, ki pa zahtevajo nekaj znanja, kritičnosti, razmisleka, pa tudi discipline. Pa si kar poglejmo te tri korake.

Prvi korak je poznavanje svoje postave in svoje koloristike
.
Pri poznavanju postave imam v mislih kritičen pogled v ogledalo z vseh strani, pri čemer skušamo karseda objektivno oceniti, kakšno postavo imamo. Osredotočimo se na dejstva in ne na morebitne, še iz ranih let izhajajoče travme, ki so najbrž popolnoma pretirane in daleč od resnice. Ocenimo svojo višino (zelo visoka; povprečno visoka; majhna), konstitucijo (močneje grajena, kar lahko pomeni bodisi okrogla, a z drobnimi sklepi, bodisi povprečne teže, a z močnimi, širokimi sklepi; povprečno grajena; drobna) in nato ozavestimo svoje šibke točke (npr. zelo široki boki; močni gležnji; nesorazmerno velike prsi; kratek vrat ipd.). Nazadnje pa si priznajmo tudi vse, kar je na nas lepega in vrednega poudarka (lepa koža; lasje; krasen dekolte; dolge noge; gracilni sklepi; proporcionalna dolžina trupa in nog, ozek pas ipd.). Vsaka ženska je zmes fizičnih atributov, ki niso popolni in jih torej z obleko želimo zakriti oz. odvrniti pozornost od njih, ter tistih lepih stvari, ki jih bomo odkrile in poudarile.


(fotografija: sistagirlz.com)

Poznavanje svoje koloristike pomeni poznati odtenek svoje kože, las (naravne barve) in oči, zato da se lahko v skladu s tem odločimo za barve in odtenke, s katerimi bomo lastnosti svoje koloristike poudarile in jih potencirale, ne pa zakrile ali preglasile. Pravilno izbrani odtenki barve las, ličil in oblačil delajo čudeže, enako seveda napačne barve v trenutku pokvarijo izgled, vtis in ne naredijo nobene usluge naši lepoti.

(fotografija: colormebeautiful.co.uk)

Drugi korak je odločitev za to, kakšen bo naš stil.
Pri tej odločitvi moramo upoštevati mnogo dejavnikov. Prvič, kakšne smo kot osebnost – smo odrezave, hitre, morebiti romantične in klasično usmerjene, ali nas privlači umetnost, ali smo bolj tehnični tip, ... Kakšen je naš življenjski slog? Živimo hitro in pretežno v mestu, imamo tak tip službe, ki od nas zahteva mnoge poslovne sestanke in stik s strankami? Delamo od doma? Imamo otroke ali morda domače živali, s katerimi veliko časa preživimo v naravi? Nadalje, kakšna je naša življenjska filozofija? Nam estetika, lepota, urejenost, ..., veliko pomenijo? Ali veliko damo na svoj izgled, na blagovne znamke, nam ni škoda denarja za dražja oblačila? Ali pa imamo druge hobije in obveznosti, ki so nam pomembni in nam je važno le to, da nam bodo oblačila pristajala in bodo dokaj kvalitetna? Ali razmišljanju o svojem stilu posvetimo dovolj časa?
Glede na vse zgoraj našteto si lahko izoblikujemo svoj stil, ki je lahko klasičen, izrazito moden, športno casual, boemski, če naštejem le peščico izrazov. Možnosti je neomejeno, pomembno pa je, da se v svoji koži in svojih oblačilih dobro počutite – to se bo namreč videlo tudi navzven, zaradi česar boste bolj samozavestne in bolj uspešne na vseh področjih svojega življenja.

(fotografija: girldir.com)

Tretji korak – izberite si svoje »posebnosti«.
Ko ste z opredelitvijo svoje postave, koloristike in vrste stila že postavile okvir svojemu novemu slogu, je čas za to, da se odločite, po katerih posebnostih bo vaš stil prepoznaven. Namen tega koraka je, da si izberete nekaj detajlov, po katerih boste prepoznavne in boste na ta način izstopale od povprečja. Če dobro razmislite o slavnih ženskah, ki so znane po dobrem stilu, lahko pri vsaki od njih opazimo, da gradi na čisto posebnih, »svojih« detajlih. Da dobite idejo o tem, kaj to pomeni, bom naštela nekaj primerov. Lahko se odločite za to, da boste veliko nosile usnje in usnjene izdelke. Lahko se odločite za specifično barvno paleto. Lahko ste znane po svoji zbirki šalov in rut. Lahko nosite velik, markanten nakit. Lahko se odločite, da bo fokus vašega stila na vaših čevljih, zaradi česar boste gradile zbirko dražjih, kvalitetnih čevljev. Lahko ste prepoznavne po zadimljenih očeh ali rdeči šminki. Lahko zbirate vintage kose in jih vključujete med novejše kose iz trgovin. Možnosti je nešteto, vaša svoboda pa popolna. Menim, da je ta korak ključnega pomena za to, da res do konca poudarimo svojo individualnost in se ločimo od množice, ki se okusno oblači, a je vedno nekako dolgočasna, predvidljiva in povprečna.

(fotografija: alphamanda.blogspot.com)

Ni komentarjev:

Objavite komentar